Topbarbecuers bespreken hun sport

Barbecueën is meer dan een speklapje of sateetje dichtschroeien. Het is meer dan een gezellig uurtje in een zomerse tuin. Voor de Mountain High Smokers representeert de barbecue niet alleen een levensstijl, maar ook een sport die ze op hoog niveau bedrijven en waarin ze perfectie nastreven. Barbecue is topsport.

Voor Hoogerheidenaar Bart Schoone (30) was barbecueën altijd al een leuke hobby die hij naast zijn reguliere baan bedreef. Het leidde tot een webwinkel, BBQKing, waarin hij alles verkoopt wat nodig is voor een goede barbecue. “Van zo’n mooie hobby kun je net zo goed je beroep maken”, vindt Bart. Hij kwam in contact met een organisatie die actief was in barbecue-wedstrijden. Na een eerste kennismaking besloot Bart: “Dat wil ik ook!” Hij besloot een barbecueteam op te zetten. De zoektocht naar teamleden op een  barbecue-forum bracht hem in contact met dorpsgenoot Jim Bogers (33) en Bergenaren John Adams (30) en Roland van Aert (23). Barbecueteam Mountain High Smokers – waarin “mountain” verwijst naar Bergen op Zoom en “High” naar Hoogerheide – was geboren. Onlangs bestreden ze in Delft hun eerste wedstrijd, die ze op de veertiende plek afsloten. Daarmee staat het team nu op de 29e plek in het Kansas City BBQ Society NK Barbecue van de Nederlandse Barbecue Stichting.

De uitdaging voor de vier barbecuers is om in de categorieën chicken, ribs, pork shoulder en brisket het beste stukje vlees te bereiden, dat door een zeskoppige jury wordt beoordeeld op uiterlijk, smaak, tenderness en temperatuur. Topsport, zo blijkt. “Het gaat tussen de teams soms om een duizendste punt”, vertelt Jim. Roland legt uit dat deze vorm van barbecueën veel meer is dan in vijf minuten een lapje vlees bereiden. “De bereiding van pulled pork duurt 18 uur”, zegt hij, “waarbij het zaak is om de temperatuur constant op 107 graden te houden. Hoe je dat doet? Door je apparatuur en de mogelijkheden te kennen, maar ook te weten hoe de buitentemperatuur, de wind en de gebruikte brandstof de bereiding van je vlees beïnvloeden. Je blijft steeds bijleren, daarom is het zaak om heel veel te oefenen. Dat doen we dus ook, bij ons gaat de barbecue óók met kerst aan!”

Dat de barbecuesport niet goedkoop is, weten de Mountain High Smokers inmiddels ook. “Een wedstrijd kost ons zo’n 200 euro per persoon, dat zit ‘m in inschrijfgeld, materiaal, vlees en andere ingrediënten”, zegt Jim, “voor een wedstrijd voldoet vlees van de supermarkt niet, dan is alleen het beste van de Keurslager goed genoeg.” Teamgenoot Bart vult hem aan: “Daarom zoeken we dus altijd naar sponsors! Op dit moment hebben we gewoon niet de middelen om het hele kampioenschap te doen.”

Hoewel het team mikt op de Nederlandse barbecue-top, vertelt John Adams dat dat niet alles is wat telt: “Het is mooi om deze hobby te delen. In het wedstrijdcircuit kom je directeuren, maar evengoed ook stratenmakers tegen. Als je hieraan begint dénk je dat je kunt barbecueën, maar een wedstrijd is een echte eye-opener. En dat willen we ook zijn. We willen mensen verrassen, we willen ze laten zien dat je met een barbecue álles kan maken, van pulled pork, tot een taart of zelfs brood. Maar laten zien hoe goed we zijn is natuurlijk óók leuk!”

 

Het verhaal over de Mountain High Smokers verscheen in 2016 in de Zuidwestkrant. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *